Guide Epoxy resin – klicka här för att se vårt sortiment

Wikström interiör och snickeri är Ledande leverantör av Svensktillverkat Epoxy resin.

Vi har sålt epoxy länge och inspirerat en hel upplaga snickare.  Vi började använda epoxy i vårt snickeri redan 2014 då vi släppte vårt absolut första live edge bord med epoxy. När vi började utforska denna produkt fanns inget tillgängligt på marknaden så vi blev återförsäljare för ett amerikanskt fabrikat. I takt med att våra krav växte på produkten tog vi in NM785 som vi fortfarande säljer. Då det faktum finns att den är oslagbar på nästan alla plan utom pris (men man får vad man betalar för) och på senare år har vi ett helt eget fabrikat Resin of Sweden där vi hittat exakt det där mellantinget. Nästan alla fina egenskaper som 785 har men till ett betydligt lägre pris, självklart tillverkat utav oss här i Sverige!

Ska du köpa epoxy, be om ett seriöst utfört UV- Test.   En epoxy som inte är UV stabil kommer gulna fort och allt ditt arbete blir ogjort!

Vi har vår egna Resin of Sweden , NM785 och NM lamineringsepoxy / Lackepoxy

FAQ EPOXY

Är 785 bättre alternativ?

785 Gjutepoxy är av särklass den UV stabilaste helt alifatiska epoxy på marknaden, våra tester påvisar att konkurrenters epoxy efter 1 vecka i UV maskin är nästan bruna medan 785 står sig hel oförändrad. UV skyddet som uppnås i 785 är den dyraste processen i tillverkningen. Därför håller 785 ett högre pris än exempelvis andra epoxys.

För att du inte ska få  reklamationer eller produkter som går ifrån blå till grön eller klart till gulbrun så blir det betydligt mer långsiktigt för dig att investera i en bättre produkt direkt! Har epoxyn en gång härdat kan du inte likt trä slipa av och få rent igen!

När ska jag köpa Resin of Sweden?

Till skillnad ifrån 785 är RoS UV stabiliserad epoxy, RoS är testad och även den har ett extremt bra UV skydd, bäst på marknaden i sin prisklass. Men detta är en tillsats och det gör framställningen mycket billigare samt att den baseras på en billigare basingredient, RoS har därför något högre viskositet än 785, men inte för högt för luft att hitta ut.  Vill du gjuta i stor kvantitet är RoS för dig.

Säker epoxy resin

Välj rätt epoxy

Resin of Sweden är fri ifrån lösningsmedlet Benzyl Alkohol, vilket är ett medvetet val vi gjort för att göra den så säker att använda i hemmet som möjligt, i kontakt med livsmedel, rivertables m.m. Benzyl är ett icke reaktivt ämne som inte kommer skapa en kemisk bindning med epoxy och kommer ”läcka” ur epoxyn, detta är en osynlig process men den sker. Den är i många fall klassad som VOC i blandningar över 4%. Detta kan du se i epoxy härdare säkerhetsdatablad under punkt 3.

Resin of Sweden baseras på en blandning som kommer binda kemiskt till 100% i normal rumstemperatur 20grader , detta gör också att epoxyn blir säkrare för användare utan möjlighet till torkugn. Många epoxy som säljs ska gjutas med en förhöjd temperatur, detta innebär att man rampar stegvis upp temperatur på epoxyn upp mot 50-60 grader för att nå 100% härdning.  En epoxy som inte når 100% härdning ska inte exponera allmänhet.

Vill du dock göra RoS ännu mer värmetålig kan du försiktigt rampa upp temperatur på epoxyn till 50 grader under 1 timma.

Epoxy i ohärdat tillstånd ska behandlas med största respekt. Härdaren kan ha svag doft av aminer, dessa får häng så fort den blandas upp med epoxydelen, detta är just doft och inga ångor.  Men man ska som nämnt ha stor respekt för produkten i ohärdat tillstånd då kontakt med hud,ögon,mun kan skapa irritation och allergena reaktioner. Använd täckande kläder och använd enbart dessa som arbetskläder ( ta inte med dessa kläder till lunchresturangen ex. ), spill på kläder, då tar man av sig låter man härda och tvätta sedan. Arbeta med typgodkända handskar, Nitril, sort framgår i säkerhetsdatablad.  Under efterbehandling kan du använda partikelfilter mask eller gasfiltermask.

Härdtid

785 och ROS bygger på ett system med 4 olika härdare för att passa alla ändamål.  Därför kan du gjuta ifrån 1mm upp till särklass tjockaste lagret på marknaden med långsam härdare som är 20 cm.
Att tänka på under val av härdare och tjocklek, även om rekommenderade max tjocklek på exempelvis 785S är 30 mm så kan materialet du gjuter mot eller om du har trä runt om kring börja isolera värme och aktivera epoxyn betydligt snabbare! Detsamma gäller om du låter en för tjock blandning stå för länge i exempelvis blandhinken.

Vilken epoxy ska jag välja?

Jag ska gjuta Färgade, ofärgade eller klara gjutningar alltifrån smycken ,sprickor till stora bord, min produkt kommer utsättas för stor UV exponering785

Jag ska gjuta Färgade, ofärgade eller klara gjutningar alltifrån smycken sprickor till stora bord, Det ska vara prisvärt  och klara normal UV exponering,  min produkt står inomhus ROS

Ska du fylla mindre sprickor håligheter, kvisthål med en färg kan du använda ROS Rapid härdare, denna härdar snabbare och du kan fortsätta ditt arbete dagen efter. Större sprickor kan fyllas i omgångar på 1 och samma dag.

Ska du exempelvis gjuta ett såkallat rivertable, det kan då vara en god idé att pensla lamineringsepoxy eller ROS Rapid för att täta träet och formen så när du sedan slår på gjutepoxy är chansen mindre att den hittar små håligheter som kan orsaka att luft fastnar i gjutningen.

Är vakuum nödvändigt?

Ja och nej. 785 och RoS självavluftande system, resultatet går att att få fritt ifrån mindre/större luftbubblor utan problem genom att blanda försiktigt och arbeta med epoxyn i rätt temperatur. Sen finns det mikroskopiska bubblor som ögat kanske inte uppfattar, men i mycket stor mängd kan de göra att man kan se skillnad på en avgasad epoxy och en icke avgasad men bara om dessa 2 ses bredvid varandra.

Så svaret är egentligen Nej men vill man ha lite extra krispigt resultat så är svaret JA
Sen minskar givetvis risken att du faktiskt får mindre luftfickor om du har vakuumsugit epoxyn innan gjutning.

Du kan exempelvis hälla upp rätt mängd delar av epoxyn och låta den lufta ur sig innan du blandar samman de 2 komponenterna. Ett varmt vattenbad kan höja tempen på de 2 delarna  så ändras viskositeten på epoxyn och härdare och får enklare att släppa ur luft.

Blanda med rörpinne och inte med elvisp!

Tips vid gjutning med epoxy för smycken, rivertable och pyssel

När du tillverkar ex smycken i epoxy kan du enkelt uppnå glasklart resultat  med Resin of Sweden.

  • Blanda med ickeporösa kärl och blandverktyg, detta minskar att luft i från materialet sipprar ut.
  • Håll epoxyn fingervarm med hjälp utav att värma epoxyn i vattenbad innan eller med varmluftpistol under blandning, se upp med att värma för mycket bara
  • När du är redo för att slå ut din epoxy, slå ut din epoxy i mindre doser åt gången och fortsätt värma upp epoxyn så bubblor försvinner innan du slår på mer. Forsätt såhär tills du toppat din gjutning. Återigen, för mycket värme är inte heller bra utan för varmluft över en kort stund och vänta innan du värmer på lite igen. Att hålla epoxyn fingervarm räcker för att ändra viskositeten avseevärt! Använder du Rapid härdare ska du vara extra försiktig med att värma för mycket direkt då denna härdaren är mycket reaktiv.
  • När din form är toppad med epoxy fortsätt värma ytan emellanåt tills du är nöjd. Vid maxtjocka gjutningar ska man vara extra försiktigt med att tillföra för mycket värme för att undvika exothermisk reaktion.

Min epoxy har inte härdat, vad har jag gjort för fel?

Läs noga om antal viktdelar som epoxyn ska blandas i. Följ detta!

Något enstaka gram extra felmarginal finns men försök vara exakt!

785 och ROS har lång öppentid, du har inte bråttom, du ska blanda i minst 5 minuter, låt sedan epoxyn vila 5 min innan du slår ut den.
Skrapa med sidor och botten under blandning slå gärna över blandingen i ett annat blandkärl efter en stund och forstätt blanda i nästa hink, 2 kärlsblandning.

Temperatur är nyckel för att epoxyn ska aktiveras korrekt, för låg temperatur kan orsaka att epoxyn inte aktiveras ordentligt.
Håll  ca 17-20grader, om du ser att allt funkar och epoxyn börjat klibba sig kan du dessutom höja temperaturen för att få epoxyn att härda ännu hårdare och snabbare.

Har du ytterligare frågor, tveka inte att ringa eller maila.

Kontaka oss

 

Rivertable epoxybord

 

 

 

Updating…
  • Inga produkter i varukorgen.