Bygga Epoxy bord/rivertable DIY guide, steg för steg

Hitta alla produkter HÄR

 

 •  Val utav plank, snyggast blir om du har vankant mot vankant och låta trädets form avgöra hur floden rinner.Träslag har mindre betydelse, men se till att ditt trä är möbeltorrt!
  • Nu måste du få dina plank riktade och planade. Ett alternativ som är enkelt är att bygga en planjig för handöverfräsen.Det viktiga nu är att åtminstonde sidorna som ligger mot formen är helt plana.
  • Nu när du har plana plankor kan du se vilka mått du kan få ut på dessa och det är dags att bygga en form.
   Överdimensionera gärna planken och formen någon cm för att sedan när gjutningen är klar såga allt rakt och till önskat mått.
   • Form bygger man enkelt genom att exempelvis använda vår släpptejp på en glatt yta som tejpen fastnar på, melaminskivor funkar fint.Detta är för att tejpen är tillverkad utav PP plast som epoxy får mycket dåligt fäste mot och du kan när gjutningen härdat med hjälp av kilar enkelt få loss ditt epoxybord ifrån formen.Väggar på formen tejpas också in, hörnen och skarvar ska silikoneras. Du vill inte att gjutformen ska läcka.
  •  Ha en städad lokal eller separat lack/gjut utrymme för att inte få smuts ner i gjutningen. Gör så dina plankor får plast med lite marginal i formen, se till att du tvingar fast dem i formen.
   Nu är det dags att börja gjuta. Jag brukar rekommendera att man använder vår lamineringsepoxy för att först lacka  vankanterna för att täta porer och håligheter, när detta är klibbat så kan du slå på din riktiga gjutning!
   Använd kalkylen https://www.kalkyleramera.se/geometri/volym-kub-ratblock Visa resultat i liter för att bestämma bredden på din gjutning. Liter motsvarar ungefär detsamma i kg.
 • Om du kör med vankanter så får du försöka räkna ut ett snitt på bredden, sen överdimensionerar du din blandning lite för att inte riskera att det inte räckte eller om epoxyn hittar någonstans att rinna undan, ex in under planken.
 • Plana,slipa/polera och behandla med 2 komp polyurethan lack eller Osmo Hårdvax.
Tips vid gjutning med epoxy för smycken, rivertable och pyssel

När du tillverkar ex smycken i epoxy kan du enkelt uppnå glasklart resultat  med Resin of Sweden.

 • Blanda med ickeporösa kärl och blandverktyg, detta minskar att luft i från materialet sipprar ut.
 • Håll epoxyn fingervarm med hjälp utav att värma epoxyn i vattenbad innan eller med varmluftpistol under blandning, se upp med att värma för mycket bara
 • När du är redo för att slå ut din epoxy, slå ut din epoxy i mindre doser åt gången och fortsätt värma upp epoxyn så bubblor försvinner innan du slår på mer. Forsätt såhär tills du toppat din gjutning. Återigen, för mycket värma är inte heller bra utan för varmluft över en kort stund och vänta innan du värmer på lite igen. Att hålla epoxyn fingervarm räcker för att ändra viskositeten avseevärt!
 • När din form är toppad med epoxy fortsätt värma ytan emellanåt tills du är nöjd. Vid maxtjocka gjutningar ska man vara extra försiktigt med att tillföra för mycket värme för att undvika exothermisk reation.

Hitta alla produkter för epoxybord HÄR

Bygga epoxy bord DIY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Epoxy bord guide mer hjälp?

Ring gärna så hjälper vi er över ett samtal, vi har hjälp tusentals lyckas med sina epoxyprojekt

Updating…
 • Inga produkter i varukorgen.