Köpa epoxy resin – klicka här för att se vårt sortiment

Wikström interiör och snickeri är Ledande leverantör av Svensktillverkat Epoxy resin.

Vi har sålt epoxy längst av alla snickerier i Sverige, jag har därför hunnit prova de flesta fabrikat på marknaden. En period hade vi exempelvis ett amerikanskt fabrikat i sortiment, men det visade sig att den bästa produkten på marknaden fanns runt hörnet. Idag är vi stolta att kunna leverera en närproducerad produkt!

FAQ EPOXY

Är 785 bättre alternativ?

785 Gjutepoxy är av särklass den UV stabilaste helt alifatiska epoxy på marknaden, våra tester påvisar att konkurrenters epoxy efter 1 vecka i UV maskin är nästan bruna medan 785 står sig hel oförändrad. UV stabiliseringen är den dyraste processen i tillverkningen.

För att du inte ska få  reklamationer eller produkter som går ifrån blå till grön eller klart till gulbrun så blir det betydligt mer långsiktigt för dig att investera i en bättre produkt direkt! Har epoxyn en gång härdat kan du inte likt trä slipa av och få rent igen!

Andra fördelar jag brukar nämna:
Skapar svenska arbetstillfällen istället för att avveckla svensk industri.
Du återinvesterar i svensk ekonomi och välfärd.

Är 785 giftig?

Epoxy i ohärdat tillstånd ska behandlas med största respekt. Härdaren kan ha svag doft av aminer, dessa får häng så fort den blandas upp med epoxydelen. Under härdprocess avger 785 inga giftiga gaser. Men man ska som jag nämnde ha stor respekt för produkten i ohärdat tillstånd då kontakt med hud,ögon,mun kan skapa irritation och allergena reaktioner. Använd kläder efter väder! Under efterbehandling ska du använda partikelfilter mask.

BPA? 

Det finns enorm forskning kring Bisphenol A,  785 sticker ut på marknaden för den är fri ifrån BPA.

BPA fasas ur och förbjuds mer och mer pga. att BPA är hormonstörande och kan påverka människans fortplantningsförmåga, störa hjärnans utveckling och ge ökad känslighet för bröstcancer. Varför utsätta sig för risker om det går att undvika?

En annan fördel med att epoxyn är fri ifrån Bisphenol A är att denna epoxy blir mer flexibel och följa träet i rörelser.

Härdtid

785 bygger på ett system med 3 olika härdare för att passa alla ändamål.  Därför kan du gjuta ifrån 1mm upp till särklass tjockaste lagret på marknaden med långsam härdare som är 20 cm.
Att tänka på under val av härdare och tjocklek, även om rekommenderade max tjocklek på exempelvis 785S är 30 mm så kan materialet du gjuter mot eller om du har trä runt om kring börja isolera värme och aktivera epoxyn betydligt snabbare! Detsamma gäller om du låter en för tjock blandning stå för länge i exempelvis blandhinken.

Vilken epoxy ska jag välja?

Ska du gjuta Färgade, ofärgade eller klara gjutningar alltifrån sprickor till stora bord så ska du välja 785

Ska du fylla mindre sprickor håligheter, kvisthål med en svart färg kan du använda lamineringsepoxyn, denna härdar snabbare och du kan fortsätta ditt arbete dagen efter. Större sprickor kan fyllas i omgångar.

Ska du exempelvis gjuta ett såkallat rivertable, det kan då vara en god idé att pensela lamineringsepoxy för att täta träet och formen så när du sedan slår på gjutepoxy är chansen mindre att den hittar små håligheter som kan orsaka att luft fastnar i gjutningen.

Är vakuum nödvändigt?

Ja och nej. 785 är ett självavluftande system, resultatet går att att få fritt ifrån mindre/större luftbubblor utan problem genom att blanda försiktigt och arbeta med epoxyn i rätt temperatur. Sen finns det mikroskopiska bubblor som ögat kanske inte uppfattar, men i mycket stor mängd kan de göra att man kan se skillnad på en avgasad epoxy och en icke avgasad men bara om dessa 2 ses bredvid varandra.

Så svaret är egentligen Nej men vill man ha lite extra krispigt resultat så är svaret JA
Sen minskar givetvis risken att du faktiskt får mindre luftfickor om du har vakuumsugit epoxyn innan gjutning.

Du kan exempelvis hälla upp rätt mängd delar av epoxyn och låta den lufta ur sig innan du blandar samman de 2 komponenterna. Ett varmt vattenbad kan höja tempen på de 2 delarna  så ändras viskositeten på epoxyn och härdare och får enklare att släppa ur luft.

Blanda med rörpinne och inte med elvisp!

Min epoxy har inte härdat, vad har jag gjort för fel?

Läs noga om antal viktdelar som epoxyn ska blandas i. Följ detta!

Något enstaka gram extra härdare har ingen negativ inverkan men vise versa kan ha negativ inverkan,

785 har lång öppentid, du har inte bråttom, du ska blanda i minst 5 minuter, låt sedan epoxyn vila 5 min innan du slår ut den.
Skrapa med sidor och botten under blandning slå gärna över blandingen i ett annat blandkärl efter en stund och forstätt blanda i nästa hink, 2 kärlsblandning.

Temperatur är nyckel för att epoxyn ska aktiveras korrekt, för låg temperatur kan orsaka att epoxyn inte aktiveras ordentligt.
Håll  ca 18-20grader, om du ser att allt funkar och epoxyn börjat klibba sig kan du dessutom höja temperaturen för att få epoxyn att härda ännu hårdare och snabbare.

Har du ytterligare frågor, tveka inte att ringa eller maila.

Kontaka oss

 

Rivertable epoxybord

 

 

 

Uppdaterar…
  • Du har inga produkter i varukorgen.